Wydarzenie

Nazwa imprezy: Pomorskie Spotkania Piwowarów 2019
Kategoria imprezy: Kulinarne
Miejsce imprezy: Gdynia, PPNT, Aleja Zwycięstwa 96/98
Data i godzina: 16.03.2019, od 09:00
Organizator: Pomorski Park Naukowo-Technologiczny Gdynia
Kontakt:
[ pokaż dane kontaktowe ]
Strona www: https://www.facebook.com/events/1889215524520766
Dodane przez: Serwis konik.pl (4995) StarStarStarStarStar
Poinformuj znajomych:

Opis imprezy

16 marca w Gdyni po raz drugi spotkają się piwowarzy z całego kraju.

Czym są PSP?
Pomorskie Spotkania Piwowarów (PSP) to unikalne w skali kraju wydarzenie, organizowane w formie konferencji połączonej z wymianą trendów, doświadczeń i dobrych praktyk, przyciąga osoby zainteresowane promowaniem i rozwojem marek browarniczych.
Celem PSP jest integracja środowiska piwowarskiego poprzez omówienie kondycji branży, sposobów jej promowania i wypracowania strategii rozwoju marki browarniczej.
Zaproszeni goście opowiedzą o sukcesach i bolączkach branży piwowarskiej w Polsce. Organizatorzy zapowiadają bardzo różnorodną tematykę wystąpień; od zagadnień naukowo-technologicznych procesu warzenia piwa po tematykę z zakresu prawa i sposobów finansowania piwnego biznesu.
Wśród zaproszonych ekspertów znajdą się m.in. laureat ubiegłorocznego konkursu Czerwonej Róży – Mariusz Jakubowski, który opowie o kombuchy i jej zastosowaniu w browarnictwie, Henry Shelonzek (BioWar) - jeden z założycieli "Mad Driver", pierwszej polskiej firmy specjalizującej się w produkcji bezalkoholowych piw rzemieślniczych oraz twórca pierwszych polskich płynnych drożdży - Filip Paprocki (Fermentum Mobile).

Do kogo skierowane są PSP?
PSP są wydarzeniem skierowanym do osób zainteresowanych rozwojem branży piwowarskiej,
a w szczególności do:
• piwowarów rzemieślniczych;
• piwowarów regionalnych;
• piwowarów restauracyjnych;
• piwowarów domowych
• pasjonatów piwowarstwa.

Dlaczego warto się zapisać?
Pomorskie Spotkania Piwowarów stworzone są dla ekspertów, praktyków i osób poszukujących wysokiej jakości wyrobów. Jest to okazja do nawiązania dialogu i zdobycia przydatnych kontaktów.
Przede wszystkim jednak, PSP to świetna atmosfera sprzyjająca wymianie nabytych doświadczeń oraz przekazaniu najnowszych trendów i pomysłów na działania.

Program*:
9:00-9:15 Rejestracja uczestników
9:15-9:30 Rozpoczęcie, przywitanie uczestników, gości i prelegentów
9:30-10:10 Bakteryjne i drożdżowe szczepy piwne wykorzystywane w produkcji piw niskoalkoholowych
– Henry Shelonzek – Mad Driver
10:10-10:50 Metody produkcji piw niskoalkoholowych – przegląd dostępnych technologii
– Filip Paprocki – Fermentum Mobile
10:50-11:30 Crowdfunding jako forma pozyskiwania dodatkowego kapitału do rozwoju browaru
– Tomasz Brzostowski – Browar Brodacz

11:30-11:50 Przerwa kawowa

11:50-12:30 Kombucha - aspekty naukowe i praktyczne. Szansa dla browarów?
– Mariusz Jakubowski - Better Industry
12:35-13:05 Zastosowanie drewnianych beczek w piwowarstwie
– Bartosz Nowak – blogger (blog Małe Piwko, Brovarnia)
13:05-13:45 Znakowanie piwa na etykiecie - jak prezentować informacje obowiązkowe, nieobowiązkowe oraz respektować prawa własności intelektualnej
– Dawid Siedlecki – Browar Paragraf

13:50-14:05 Przerwa kawowa

14:05-14:35 Biofilm – zagrożenie dla browarów kraftowych i restauracyjnych.
- Maciej Szczepanik (Kersia)

14:30-14:45 Oznaczanie zawartości Pediococcus ssp. i Lactobacillus ssp. w piwie i wpływ bakterii na smak piwa
- Klaudia Pinkasiewicz (BioLab | PPNT Gdynia)
14:45-15:05 Analizy chemiczne piwa.
- Anna Wobalis ( BioLab | PPNT Gdynia )
15:05-15-30 Podsumowanie spotkania. Panel dyskusyjny


*Program wydarzenia może ulec zmianie.

Kiedy: 16.03.2019r.
Gdzie: PPNT Gdynia, bud. III
Wstęp: 20 zł, wymagana rejestracja: http://spotkaniapiwowarow.pl/rejestracja/

Informacje dodatkowe

  • Kuchnia regionalna i tradycyjna
  • Rezerwacja miejsc
  • Wstęp płatny
  • Wydarzenie ogólnopolskie
  • Wydarzenie wojewódzkie

Mapa miejsca imprezy

Zdjęcia imprezy

Kliknij w miniaturę aby powiększyć zdjęcie

Data dodania imprezy 05.03.2019
Inne wydarzenia dodane przez użytkownika
Liczba odwiedzin: 124 Poleć znajomemu